····>      ACTIVITATS     PSINEMA-FŇRUM     TEXTOS     ESPAICÀRTEL     BIBLIOINFO     DIRECTORI    

traductor al castellano en http://www.opentrad.org


  Psinema-Fòrum

   

En aquesta segona edició del Psinema-Fòrum, seguirem el mateix format que l'any anterior. És a dir, primerament hi haurà una breu presentació fílmica de la pel·lícula a càrrec del director de cinema Jorge Acebo, el nostre assessor cinematogràfic. Seguidament es durà a terme el passi de la pel·lícula, i a continuació un convidat, bé del món psicoanalític o d'altres discursos del pensament contemporani, farà una breu intervenció per introduir el debat amb la sala, al que estan tots convidats.
Montserrat Pallejà, presidenta del Fòrum Psicoanalític Tarragona.

“El Subjecte revelat/rebel·lat”

Parlar del subjecte avui, implica la necessitat de reconstruir les condicions i esdeveniments que, ja des de el passat segle, han marcat uns canvis radicals no només en la concepció de la pròpia subjectivitat, si no en el posicionament de l'ésser humà enfront un món que el determina, en la mateixa mesura en que ell n'és alhora constructor de les noves realitats.

Responent als signes de la nostra època, on més que mai sembla que els límits del subjecte queden esborrats, on la individualitat ferotge i els imperatius de la societat tecnològica s'imposen, creiem pertinent obrir un espai on assenyalar cóm el subjecte de l'inconscient acaba revelant-se/rebel·lant-se en els seu actes i decisions, així com permetre el debat entorn les diverses formes de vincle del subjecte amb el món que l'envolta.

Cristina Santiago, membre del Fòrum Psicoanalític Tarragona

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAMA

 
 

Alemania año cero (1948)
Dir: Roberto Rossellini.

(Germania anno zero) V.O.S. Castellà
França, Alemanya, Itàlia.

Dimecres 27 de gener, 19:45 h

Guió: Roberto Rossellini i Max Kolpé
Duració: 98 minuts
Idioma: Italià (V.O.S  en espanyol )
Repartiment: Edmund Meschke, Ernst Pittschau, Ingetraud Hinzf, Franz Grüger,
Erich Güne

Edmund ha hagut de viure a Berlín, en la immediata postguerra, en companyia del seu pare paralític; el seu germà, que es va amagar a la llar familiar  per a sofrir  represàlies pel seu passat nazi, i la seva germana, dedicada a la prostitució. Edmund no pot alliberar-se de la seva educació nazi i de les consignes del seu mestre d'escola que li recorda que “els forts han d'eliminar els dèbils”. Al final del seu recorregut, després del seu passatge a l'acte, Edmund és conseqüent amb els efectes del seu propi acte.  Rossellini roda Germania Anno zero a Berlín, l'any 1946, l'any zero que marca un nou moment dins de la història de la cultura i del pensament europeus. Godard reprèn aquest gest per tancar la seva reflexió sobre la relació del cinema i la història. Què representen  els actes d'Edmund pel cinema i pel pensament del segle ? Què inaugura aquest gest fundacional?

Intervenció a càrrec de Cristina Santiago, psicòloga i psicoanalista, membre del Fòrum Psicoanalític Tarragona i del Equip Clínic de Psijè (atenció psicoterapèutica de nens i adolescents)

Modera: Montserrat Pallejà

 
 

If... (1968)
Dir: Lindsay Anderson.

(Germania anno zero) V.O.S. Castellà
Regne Unit

Dimecres 24 de febrer, 19:45 h

Guió: David Sherwin
Duració: 111 minuts
Idioma: Anglés (V.O.S  en espanyol )
Repartiment: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Christine Noonan, Rupert Webster, Robert Swann, Hugh Thomas, Michael Cadman, Peter Sproule, Peter Jeffrey.

Un típic col·legi masculí britànic a finals dels anys 60, en règim d'internat. Las velles tradicions es mantenen, intocables. La rígida estructura i els valores transmesos són els mateixos que en els dies de l'imperi victorià. Mick Travis, un dels estudiants, no està precisament a gust ni amb una cosa ni amb l'altra.

Intervenció a càrrec de Manel Rebollo, psicòleg clínic i psicoanalista, membre del Fòrum Psicoanalític Tarragona, membre de l'Equip Clínic de Psijè (atenció psicoterapèutica de nens i adolescents).

Modera: Cristina Santiago

 

Zabriskie Point (1970)
Dir: Michelangelo Antonioni


Estats Units

Dimecres 17 de març, 19:45 h

Guió: Michelangelo Antonioni / Sam Shepard / Tonino Guerra
Duració: 95 minuts
Idioma: Anglés (V.O.S  en espanyol )
Repartiment: Edmund Meschke, Ernst Pittschau, Ingetraud Hinzf, Franz Grüger,
Erich Güne


Sinopsi: Després d'un enfrontament entre estudiants y policies, un jove de família acomodada, Mark, creu haver mort un agent i fuig, en companyia d'un altre jove, després de robar una avioneta, al desert d'Arizona. Allí es troba casualment amb Daria, una noia que treballa per un dvocat, director de un important projecte immobiliari, y que creua el desert en automòbil per assistir a una reunió de negocis.

Intervenció a càrrec de Isidre Bosch, psicòleg clínic i psicoanalista, membre del Fòrum Psicoanalític Tarragona, director d'estudis del Seminari de Psicoanàlisi de Tarragona

Modera: Araceli Luque

 

L'Argent (1983)
Dir: Robert Bresson


França i Suissa

Dimecres 7 d'abril, 19:45 h

Guió: Robert Bresson, a partir d'el relat curt de Tolstoi “El bitllet fals”
Duració: 95 minuts
Idioma: francès (V.O.S  en espanyol )
Repartiment: Christian Patey, Vincent Risterucci, Caroline Lang, Sylvie van den Elsen

El film ens mostra la història d'Ivon, un jove que, de manera injusta, és
acusat de fer córrer un bitllet fals.A partir d'aquesta errada judicial inicial, els contratemps que li van succeint
i l'ambient en què es mou el protagonista mentre és empresonat, veiem com es va transformant en una persona distinta a com era, i la seva moral s'obre vers el crim. Bresson vol mostrar-nos de quina manera una concatenació de fets, en principi no massa importants, si els mirem aïlladament  pot dur a creuar la fina línia que separa el bé del mal en una societat que presumeix de viure en justícia. La tensió entre la llei i la justícia, o sigui, entre el dret positiu i el bé moral, roman oberta en el film.

Intervenció a càrrec de Montserrat Pallejà , psicòloga clínica i psicoanalista, presidenta del Fòrum Psicoanalític Tarragona i Directora Clínica de Psijè (Atenció psicoterapèutica de nens i adolescents)

Modera: Francisco Javier García

 

 

Sans soleil (1982)
Dir: Chris Marker


França

Dimecres 5 de maig, 19:45 h

Guió: Robert Bresson, a partir d'el relat curt de Tolstoi “El bitllet fals”
Duració: 100 minuts
Idioma: francès (V.O.S  en espanyol )
Repartiment: Christian Patey, Vincent Risterucci, Caroline Lang, Sylvie van den Elsen

Tres xiquets en una carretera a Islàndia, una tripulació somnolenta a bord d'un ferri, un emú a Île de France, un bell rostre de les illes Bijagos, un cementeri de gats als afores de Tokio… Així inicia el relat una dona desconeguda que llegeix les cartes trameses per un operador de càmera, Sandor Krasna, que a través del registre de les imatges dels seus viatges s'interroga sobre la memòria i la funció del record. Amb la seva composició assagística, l'obra de Chris Marker reacciona contra la separació de les imatges i el món a partir d'algunes reflexions suscitades pels haikus. Es tracta de trobar una contemplació pura de les imatges, aliena a la cultura de l'espectacle i a la interpretació simbòlica. Film d'una extrema sensibilitat i intel·ligència, anota una nova concepció del cinema, que no té res a veure amb la representació institucional

Intervenció a càrrec de Enrique Gómez , doctor en Filosofia i professor d'ensenyament secundari. 

Modera: Manel Rebollo

 

LLOC
Sala d’Actes del Centre Cultural El Pallol (Edifici Antiga Audiència)
Plaça del Pallol 3, Tarragona

Entrada lliure

ORGANITZA

FPT, Fòrum Psicoanalític Tarragona amb la col·laboració i assessorament cinematogràfic de Jorge Acebo-

COMISSIÖ ORGANITZADORA DEL CICLE
Jorge Acebo, assessorament cinematogràfic.
Montserrat Pallejà, presidenta del FPT.
Cristina Santiago, membre del FPT.

FORMAT DE L’ESPAI

1-Presentació de la pel·lícula a nivell fílmic i temàtic
2- Projecció de la pel·lícula, en versió original i subtitulada.
3-Cine-Forum, en el que un ponent i un moderador comentaran i desenvoluparan les diferents perspectives de la pel·lícula, ampliant el marc psicoanalític o cinematogràfic, per engegar el posterior debat amb el públic

 

 
 

informació cicle 2009

 
si tiene dificultades de comprensión en catalán puede utilizar el traductor al castellano que encontrará en
http://www.opentrad.org
copie el texto que desee traducir, péguelo en el sítio correspondiente y proceda a la traducción.